CASSINI PROJECT SCIENCE GROUP MEETING #69 ESTEC, Netherlands June 20 – 24, 2016

AGENDA

NASA VoTS Toll-Free Telecon Call-in Numbers:

from Netherlands: 0800-020-0351

from U.S.: 877-951-7311 from Italy: 800-977-455 from France: 080-510-2765 from Germany: 0800-800-1421 from Sweden: 0200-899-946 from U.K.: 0808-238-9817

For other numbers, please ask Karen Chan at karen.m.chan@jpl.nasa.gov

Then ENTER the meeting's **Telecon Participant Code** to join.

Webcast: WebEx: https://jpl.webex.com/, then ENTER the meeting's WebEx ID number (this is visual portion only; you must call the telecon number above for audio) (Cisco WebEx 24/7 support center: https://support.webex.com/MyAccountWeb/supporthome.do) or contact Jo Pitesky at joeliza.pitesky@jpl.nasa.gov

Please plan extra time to get through ESTEC security before the first meeting you plan to attend!

MONDAY, June 20, 2016

RADAR Team 9:00 a.m. - 5:00 p.m. Room: Newton 1

WebEx: https://jpl.webex.com/ / WebEx ID Number: none Telecon*: from NL: 0800-020-0351; from USA: 877-951-7311 Participant Code: 4416479 / Leader Code: 87270

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

RSS Team 9:00 a.m. - 3:00 p.m. Room: Ba030

WebEx: https://jpl.webex.com/ / WebEx ID Number: 925 893 564 Telecon*: from NL: 0800-020-0351; from USA: 877-951-7311 Participant Code: 2998904 / Leader Code: 68034

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

CDA Team 1:00 p.m. - 5:00 p.m. [NOTE NEW TIME]

Room: Einstein

WebEx: https://jpl.webex.com/ / WebEx ID Number: 926 305 211 Telecon*: from NL: 0800-020-0351; from USA: 877-951-7311 Participant Code: 5480117 / Leader Code: 73823

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

ISS Team 1:00 p.m.-5:00 p.m. Room: Newton 2

WebEx: https://jpl.webex.com/ / WebEx ID Number: 925 944 974 Telecon*: from NL: 0800-020-0351; from USA: 877-951-7311 Participant Code: 6601222 / Leader Code: 60382

TUESDAY, June 21, 2016

Ring and Moon Composition Workshop 8:30 a.m. - 12:15 p.m.

Room: Newton

WebEx: https://jpl.webex.com/ / WebEx ID Number: 925 389 866
Telecon*: from NL: 0800-020-0351; from USA: 877-951-7311
Participant Code: 6601222 / Leader Code: 60382

- 1) Focus the discussion on the rings and close-in moons, maybe just the "rocks" and innermost classical moons, which might share parentage, with less focus on Titan, lapetus, Hyperion, and the irregular moons.
- 2) Focus on aspects of composition that might provide hints to the origin and evolution of the ring-moon system (observational or modeling).

Planned agenda

Each slot below, including the terminal Discussion, is 20 minutes total.

O. Mousis
S. Charnoz
Crigin of the Saturn ring-moon system (chemistry)
Origin of the Saturn ring-moon system (physics)
L. Esposito
Meteoroid pollution and internal mixing of ring material

P. Estrada Meteoroid pollution and ballistic transport

R. Clark Composition of rings and moons from UV to NIR spectra G. Filacchione Comparative analysis of ring and icy moon VIS-IR spectra

M. Hedman
A. Hendrix
VIVIS and HST spectra of rings and icy moons
VIVIS and HST spectra of rings and icy moons
VIVIS and HST spectra of rings and icy moons
VIVIS and HST spectra of rings and icy moons
VIVIS and HST spectra of rings and icy moons

F. Postberg Non-icy material in the E ring delivered to moons & main rings

All Discussion

The workshop is open to all Cassini PSG attendees.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

PLENARY SESSION

1:00 p.m. Room: Newton

WebEx: https://jpl.webex.com/ / WebEx ID Number: 922 884 320 Telecon*: from NL: 0800-020-0351; from USA: 877-951-7311 Participant Code: 1437880 / Leader Code: 59565

Welcome, Introductions, and Objectives	L. Spilker	20 min	1:00
Local Arrangements	N. Altobelli/ M. Riemens	10 min	1:20
Program Scientist's Report	C. Niebur	20 min	1:30
Cassini Program Status	E. Maize	15 min	1:50
Spacecraft Status	J. Webster	10 min	2:05
ESA News and Updates	N. Altobelli	15 min	2:15
Science Planning and Sequencing Status	W. Heventhal	10 min	2:30
Coffee Break		20 min	2:40
F-Ring & Proximal Planning: Mission Planning Updates FRPO Science Planning Status S97 First-Look (1 st F Ring sequence)	E. Sturm T. Ray N. Vandermey	15 min 15 min 15 min	3:00 3:15 3:30
Capturing Cassini's Legacy: Mission Close Out Science Team & IDS Close Out Status Non-Science Data Archive & Documentation Key Inputs from Project Science	K. Weld L. Morales N. Alonge	15 min 15 min 10 min	3:45 4:00 4:15
Archiving Status	K. Weld	15 min	4:25
Media Relations Report	P. Dyches	20 min	4:40
Participating Scientist Introductions	PSs	15 min	5:00
Science Talks			
Enceladus H2 Update Ring & Moon Composition Workshop Highlights	H. Waite J. Cuzzi	30 min 30 min	5:15 5:45

6:30

ADJOURN

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Welcome Drinks ESTEC Wintergarden South 6:30 p.m.

WEDNESDAY, June 22, 2016

MAPS WG 9:00 a.m. - 1:00 p.m. Room: Newton **2**

WebEx: https://jpl.webex.com/ / WebEx ID Number: 927 141 588 Telecon*: from NL: 0800-020-0351; from USA: 877-951-7311 Participant Code: 1437880 / Leader Code: 59565

- 1. Meet the Project Manager and Scientist (Maize/Spilker)
- 2. Mission TWT and F ring/proximal orbit planning update (Crary) including Trina's traveling road show (starting at 9:30)
- 3. MAPS Workshop report (Hansen)
- 4. Next MAPS WS and other MAPS related meetings (MOP, etc) discussion (all)
- 5. Homework assignments from Linda/Scott
 - a. Dual play back strategy
 - i. the desired dual PB interval and
 - ii. the floor, or bare bones minimum dual PB interval
 - b. Review the progress being made on FRPO planning, and flag any issues.
 - c. Review the current list of Lasts and Bests and update, as necessary, paying close attention to recently integrated activities.
- 6. Gather and draft one or more nuggets for MAPS
- 7. Decide on MAPS science talks for Thursday's plenary session
- 8. Science presentations (those who missed the MAPS WS in Ann Arbor)
- 9. AOB

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Saturn WG 9:00 a.m. - 2:00 p.m. Room: Ba024

WebEx: https://jpl.webex.com/ / WebEx ID Number: 925 210 882 Telecon*: from NL: 0800-020-0351; from USA: 877-951-7311 Participant Code: 9307080 / Leader Code: 66037

- 9:00 9:15 (15 min) Meeting Setup & Overview
- 9:15 9:45 (20 min, 10 min Q&A) Latest UVIS results regarding the detection of benzene in Saturn's upper atmosphere.
 - Tommi Koskinen
- 9:45 10:05 (15 min, 5 min Q&A) What makes Jupiter's Great Red Spot Red?
 - Kevin Baines
- 10:05 10:35 (30 min) Discipline Workshops, Books, and Special Journal Issues
 - Planed workshops/meetings (Anything for the next PSG?)
 - Status of the Saturn book

Page 4 – 06/16/16

*For U.S. and non-U.S. toll-free numbers, see page 1

- 10:35 11:00 (25 min) Review of any "Lasts and Bests"
- 11:00 12:00 (1 hr) FRPO Planning
 - TWT Status Report
 - F-ring Jump-Start PDT/RBOT Analysis
 - Proximal Dual Playbacks
 - Lessons learned so far
- 12:00 12:30 (30 min) Planning for Thursday Plenary
 - Review
 - Nugget Status
 - Science Talk

12:30 Adjourn

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Icy Satellites WG 9:00 a.m. - 12:00 p.m. Room: Newton 1

WebEx: https://jpl.webex.com/ / WebEx ID Number: 926 873 051 Telecon*: from NL: 0800-020-0351; from USA: 877-951-7311 Participant Code: 2241676 / Leader Code: 45687

- 1. SOST update, including review of FRPO Integration Plans and Progress 20 minutes
- 2. Assess Proximal Orbit Dual Playbacks 15 minutes
- 3. Review and Update Lasts and Bests: 15 minutes
- 4. Identify Future PSG or Other Science Workshops 10 minutes
- 5. Science talks 90 minutes (talk agenda to be determined at meeting)
- 6. Decide on science talks for plenary 15 minutes.
- 7. Slack/other items: 15 minutes

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Rings WG 9:00 a.m. - 2:00 p.m.

Room: Einstein

WebEx: https://jpl.webex.com/ / WebEx ID Number: 924 095 737 Telecon*: from NL: 0800-020-0351; from USA: 877-951-7311 Participant Code: 9985660 / Leader Code: 64471

- 0900: Assess Proximal Orbit Dual Playbacks: Finalize your discipline' assessment of the proposed Dual Playback plans occurring during the proximal orbits. For us the impacts mainly involve RADAR and ISS.
- 0945: Review FRPO Integration Plans and Progress: Review the progress being made on FRPO planning, and flag any issues. This is part of our usual RTWT and XDTWT reporting routine.

Page 5 - 06/16/16*For U.S. and non-U.S. toll-free numbers, see page 1 10:30: Science talks (20 min each nominal):

Brooks Far-IR spectra

Cuzzi Future RADAR/microwave modeling of ring composition

Tiscareno Propellers and wisps

11:30: adjourn for lunch (early by request of the organizers)

13:00: Remembrance: Andre' Brahic

13:20: Continue science talks

Buratti Rock phase curves (coordinate with SOST schedule?)

Deau Phoebe ring

Hsu Electrostatic levitation

Colwell Strong collisions releasing dust in the F Ring

14:45: Coffee break

15:00-15:15? Continue discussion from Tues AM Workshop

Other project items:

- 3. Review and Update Lasts and Bests: Review the current list of Lasts and Bests and update, as necessary, paying close attention to recently integrated activities. Please see if there are events we can tag for the project to advertise.
- 4. Identify Future PSG or Other Science Workshops: With less than 16 months remaining in the Cassini mission, please discuss timing and topics for future discipline and other workshops.
- 5. Provide Science Nuggets: Gather and draft one or more nuggets for your discipline.
- 6. Plan Science talks: Decide on science talks for your discipline for presentation at Thursday's plenary session (30 minutes per discipline).

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Titan WG 2:00 p.m. - 5:30 p.m. Room: Newton **2**

WebEx: https://jpl.webex.com/ / WebEx ID Number: 928 973 524 Telecon*: from NL: 0800-020-0351; from USA: 877-951-7311 Participant Code: 3195648 / Leader Code: 17474

- 1. TOST update, including review of FRPO Integration Plans and Progress 20 minutes
- 2. Assess Proximal Orbit Dual Playbacks 15 minutes
- 3. Review and Update Lasts and Bests: 15 minutes
- 4. Identify Future PSG or Other Science Workshops 10 minutes

- 5. Science talks 130 minutes (20 minutes per talk unless otherwise indicated)
 - a. Alice Le Gall, M. Mastrogiuseppe, R.D. Lorenz, M.J. Malaska, M.A. Janssen, J.I. Lunine, T. Tokano, P. Encrenaz and the Cassini Radar Team (Almost) all about Ligea Mare, Titan
 - b. Christophe Sotin, K. Lawrence, F. Marmuse, R. Brown and the VIMS team VIMS solar occultation observations during T116 and T118 – Implications for the characteristics of Titan's haze
 - c. Bob West, Pascal Rannou, Elizabeth Turtle, Jason Perry and Mou Roy The return of Titan's detached haze layer
 - d. Athena Coustenis et al. Changes of Titan's stratosphere and surface from CIRS and VIMS data
 - e. Zibi Turtle, Jason Perry, John Barbara, Bob West Cloud activity on Titan as northern summer approaches
 - f. Steve Wall et al (30 min requested) Radar images from Titan pass T120
- 6. Decide on science talks for plenary 10 minutes.
- 7. Slack/other items: 10 minutes

Total 3.5 hours.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Group Dinner
Bus from ESTEC: **5:30 p.m.**Leiden Boat Tour & Dinner
Bus to Noordwijk: 10:00 pm

THURSDAY, June 23, 2016

9:00 a.m.

Room: Newton

WebEx: https://jpl.webex.com/ / WebEx ID Number: 923 977 461 Telecon*: from NL: 0800-020-0351; from USA: 877-951-7311 Participant Code: 1994715 / Leader Code: 94006

Discipline WG Reports

Saturn WG Report K. Baines 15 min 9:00

MAPS WG Report T. Gombosi 15 min 9:15

Titan WG Report D. Strobel/J. Lunine 15 min 9:30

Page 7 – 06/16/16*For U.S. and non-U.S. toll-free numbers, see page 1

Icy Satellites WG Report	J. Lunine/L. Soderblor	9:45	
Rings WG Report	J. Cuzzi	15 min	10:00
Cross Discipline Report	M. Evans	15 min	10:15
Coffee Break		20 min	10:30
Planetary Systems: From Historical Roots to the Contemporary Perspective	M. Blanc	15 min	10:50
Science Presentations & Discussion Saturn Rings Icy Satellites Titan		30 min 30 min 30 min 30 min 85 min	11:05 11:35 12:05 12:35 1:05
Science Presentations & Discussion (cont.) MAPS		30 min	2:30
Discussion and Action Items	L. Spilker/ S. Edgington	15 min	3:00
Other Science Presentations (TBD)			3:15
Adjourn & Coffee			3:30

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Executive Session
~3:45 p.m
Room: Newton
JPL WebEx and NASA Telecon info provided as required

FRIDAY, June 24, 2016

Open for additional working group meetings or workshops

Instructions on running WebEx on your laptop. The main basics are highlighted yellow.

Joining a PSG WebEx meeting on your personal computer:

- 1. go to https://jpl.webex.com/ (note this is NOT JPL's "native" WebEx)
- 2. enter the meeting number found on the agenda Do NOT log in!

Page 8 – 06/16/16

- 3. When asked to give your name and email, use your JPL/NASA email if you have one.
- 4. If you don't have a JPL/NASA email, and if you have problems logging in, use a made-up email that fits the name@domain.something format.
- 5. We use separate phone numbers for the audio portion of the meeting, so remember to call into the audio number shown on the agenda.

Presenting from your personal computer:

- Have the room host make you the presenter
- Click on "Share My Desktop" or ("Share Application") button (click on "Quick Start" tab at top,
 if you don't see the share button at center)
- Begin projecting meeting presentations as you normally would (e.g.-- open the PPT file, put screen into slideshow mode for in-person viewers)(or PDF, use "full screen").

During your presentation:

- Use the laptop cursor as a pointer—helps those online.
- Speak into the microphone, and repeat/summarize any questions from the room so those online can hear.

When your presentation is finished:

- "Stop sharing" the room computer desktop (click on the colored banner at the top)
- Hand control of the presentation to the next presenter, if you wish (otherwise, the room host will take care of that for you)

Troubleshooting

Getting rid of green "You are sharing your desktop" bar at the top:

- On Mac command + option/alt + shift + h (all at same time)
- On PC control + alt + shift + h (all at same time)
- You will be asked if you want to start clear-view mode. Click "Start"
- ESC gets you back out of the hide menu bar mode.

Audio interference/background noise:

• If the culprit isn't muting/hanging bring up a text application and type in large letters "WHOEVER JUST CALLED IN HANG UP".

Setting up Powerpoint so screen is mirrored (no presenter mode)

• On Mac – in Powerpoint, click on "Slide Show" on the tan band towards the top of the screen, then click on "Mirror Show" under the "Setting for Two Displays" towards the right hand side